Traditionel engelsk julekage, 2. runde

 

julekage, et stykke, december 2012

Julekage, færdig skåret kristtjørn, december 2012Så blev det december, og december er lig med hygge, snevejr, stearinlys og så selvfølgelig julebagning. Jeg har altid mange bageprojekter i december, men det absolut vigtigste af dem skal slet ikke bages i december – den startede allerede i oktober, hvor jeg bagte min  traditionelle engelske julekage. I år bagte jeg dem – jeg laver altid tre – i slutningen af oktober. Du kan læse opskriften på selve julekagen her

Siden da har kagerne boet i mit køleskab, de er blevet klappet kærligt, vist frem med stolthed, fodret med rom, og jeg har holdt styr på dem på min køkkentavle.

Julekage, tavlen, december 2012

Nu skal kagerne altså spises, men først skal de glaserede med abrikosmarmelade, overtrækkes med marcipan, dækkes med snehvid royal icing og til sidst dekoreres efter alle kunstens regler.

Til andet trin i julekageopskriften skal man bruge:
(til én kage)

275 gram marcipan
En spsk. lys honning
125 gram flormelis + ekstra til at rulle ud med
Et lille glas abrikosmarmelade

Ælt marcipanen med honning og flormelis, indtil den er helt glat og lidt mere tør, end marcipan normalt er.

Julekage, marcipan, december 2012 Så skal den rulles ud, så den passer til kagen. Det gøres efter min mening lettest ved at dække et stort spækbræt med husholdningsfilm og drysse det med flormelis og rulle den ud oven på det. Vend marcipanen nogle gange undervejs, så den ikke klistrer fast til filmen – kom også lidt flormelis på kagerullen.

Julekage, marcipan udrullet, december 2012 Smelt forsigtigt abrikosmarmeladen og fordel et relativt tykt lag over hele kagen – den skal fungere som lim til marcipanen.

julekage, glaseret, december 2012 Kom nu den udrullede marcipan på kagen – det gøres lettest ved at rulle marcipanen løst om en kagerulle og derefter forsigtigt at flytte den hen til kagen og rulle den ud over kagen.

Julekage, marcipan på kagerulle + kagen, december 2012 Glat marcipanen ud over kagen, så der ikke er lufthuller, og skær det overskydende marcipan fra.

Julekage, marcipan på kagen , december 2012 Lad kagen stå og tørre til næste dag.

Julekage, med marcipan, december 2012

Når kagen har tørret, er der forskellige muligheder for overtræk. Jeg foretrækker royal icing, som bliver helt knasende og giver en god kontrast til den saftige kage. Andre bruger fondant, men det har nu aldrig været min kop te.

Royal icing:

2 pastueriserede æggehvider
300-400 gram flormelis
En tsk. glycerin (det gør det lettere at skære igennem glasuren)

Pisk hviderne, og pisk langsomt flormelissen i. Pisk i ca. 10 minutter – det er vigtigt at piske længe, for ellers risikerer man, at ens royal icing ikke holder formen i længden.

Julekage, icing, december 2012 Fordel glasuren i et jævnt lag ud over hele kagen.

Julekage, icing på kagen, december 2012

Når glasuren er fordelt, så kan man gøre to ting – man kan trække små toppe i glasuren, så man skaber en ujævn sneagtig overflade. Alternativt kan man glatte glasuren pænt ud over det hele. Det er lidt svært med royal icing, men det kan lade sig gøre. Hvis man har bagt flere kager og laver en større portion glasur, så dæk skålen – ikke selve icingen –  med en fugtig klud for eller størker den og bliver svær at arbejde med.

Nu kommer det rigtig sjove – eller angstprovokerende – at pynte kagen. Jeg har i år besluttet mig for at dekorere mine tre kager således:

julekage, violer, december 2012Helt simpelt med kandiserede violer – lilla har for mig altid være en julefarve

Julekage, færdig kristtjørn, december 2012julekage, kristtjørn1, december 2012På klassisk engelsk manér med kristtjørn stukket ud af resterne af overtræksmarcipanen, som jeg har farvet rød og grøn.

julekage, bischmark, december 2012 I rødt og hvidt med bischmarkstokke.

Dette er selvfølgelig bare et lillebitte udvalg af muligheder – det er virkelig kun fantasien (og tiden), der sætter grænser.Spis kagen sammen med en kop te, i stedet for æbleskiver til gløgg, i små firkanter som konfekt eller til en helt særlig syndig julemorgenmad – man behøver jo ikke fortælle det til nogen..

Et stykke klassisk engelsk julekage pakket pænt ind i cellofan er også en fantastisk gave til en heldig vært eller værtinde. Og så er kagen i sig set et pragtfuld stykke julepynt

Julekage, færdig skåret kristtjørn, december 2012

Dette indlæg blev udgivet i Sødt og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s