Coq au vin

Coq au vin, færdig2, feb 2013

Coq au vin, færdig, feb 2013Vinteren kalder på tunge, smagfylde gryderetter, og min personlige favorit er nok coq au vin, hane i vin – lidt frankofil har man vel lov at være. Konceptet er enkelt. Man tager en hane, bruner den, kommer den i en gyde med masser af grøntsager og hælder en flaske rødvin over, og voila hane i rødvin.

Jeg har snydt lidt og brugt god økologisk kylling i stedet for hane, og det smager stadig fantastisk. Man kan købe en hel fugl eller bruge lår. Jeg vil ikke anbefale at bruge filetter, de giver ikke smag nok og bliver hurtigt tørre.

Coq au vin opskrift
4-6 mennesker

En stor kylling eller en bornholmerhane – eller alternativt 6 lår med overlår
200 gram bacon – et helt stykke
2 gulerødder
2 stængler bladselleri
2 løg
4 fed hvidløg
Et par kviste frisk timian
4 laurbærblade
10-15 små skalotteløg
400 gram brune champignoner
En flaske rødvin – gerne en letbenet franskmand
Frisk persille

Start med at ordne grøntsagerne – Skræl gulerødderne og skær dem og bladsellerien i store tern, og hak løg og hvidløg rimeligt groft. Find en stor tykbundet gryde frem, sæt den på middel varme og varm lidt olivenolie op. Hæld grøntsagerne ned i gryden, og lad det stege til grøntsagerne er bløde men ikke har taget farve.

Coq au vin, grøntsager, feb 2013

Imens grøntsagerne steger, så skal kødet gøres klar. Hvis man bruger en hel kylling/hane, så skal den deles i 10 stykker – 2 underlår, 2 overlår, 2 vinger, fire bryststykker. Hvis man bruger færdigudskåret kød, så skal man bare bruge det. Brun kødet i olie eller smør, indtil det er fint gyldent over det hele.

Coq au vin, bruning af kød, feb 2013

Kom det brunede kød ned til grøntsagerne sammen med den friske timian og laurbærbladene. Hæld rødvinen over, så det lige dækker.

Coq au vin, til simring, feb 2013

Lad retten simre en times tid, mens duften breder sig i køkkenet.

Imens ordner man svampene, som renses og skæres i 4-6 stykker, og skalotteløgene pilles – hvis det er svært, så overhæld dem med kogende vand og lad dem stå et par minutter, så går det meget lettere. Baconen skæres i tern – fjern gerne en god del af fedtet, så det mest er reelt kød, der er tilbage. Steg baconen gylden. Steg svampene i baconfedtet, hæld evt. noget af fedtet fra først. Brun skalotteløgene, indtil de er gyldne.

Når man er klar til at spise, så vendes svampe, bacon og skalotteløg i retten. Smag til med salt og peber, og server med masser af hakket persille og godt brød eller kartoffelmøs – og så naturligvis god rødvin.

Coq au vin, færdig1, feb 2013

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s